CMYK ve LIYU International, dijital baskıda ihtiyaç duyulan son teknolojileri sunuyor

Oğuz Çetin: “Liyu sektörde ihtiyaç duyulan UV, solvent, LED, tekstil baskı makineleri üretiyor. Yani dijital baskıda gereksinim duyulan tüm makine grupları Liyu portföyünde bulunmaktadır”

 

CMYK Reklam ve LIYU International, SIGN İstanbul Fuarı’na katıldı. Dijital baskıya yönelik çok geniş bir ürün portföyüne sahip olan LIYU International firmasına ait çözümler sergilendi. Fuarın ardından Oğuz Çetin ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bu yıl 20’ncisi düzenlenen SIGN İstanbul Fuarı’na katıldınız. İçinde bulunduğumuz piyasa koşulları çerçevesinde fuara ait izlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Oğuz Çetin: Bu yıl ilk kez SIGN İstanbul Fuarı’na katılım gösterdik. Fuarda hem yurtiçinden hem yurtdışından pek çok misafirimizi ağırladık. Yeni ve farklı ürünlerimizi tanıttık. İç piyasadan gelen ziyaretçilerimize fuarda direkt tanıtımlar yapıldı ve hemen sonrasında da devam eden sıcak görüşmeler de ayarlandı. Bunlar bizim adımıza çok sevindirici oldu.

Fuara gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Ziyaretçi sayısı beklentilerinizi karşıladı mı? Satışa yönelik anlaşmalarınız oldu mu?

Oğuz Çetin: Fuara yabancı ilgisi belli ölçüde vardı. Daha ziyade Ortadoğu ülkelerinden katılım gözlemledik. Bizi bu fuarda ziyaret etmek isteyen Avrupalı müşterilerimiz de katılım gösterdi. Özellikle Almanya, İtalya ve balkan ülkelerinden yabancı misafirlerimiz vardı. Yurtiçinden gelen müşterilerimiz oldu ve başarılıydı. Ancak beklentilerimizle kıyaslandığında talepler umduğumuzun altında gerçekleşti. Gayet tabi fuardan direkt satışlarımız oldu fakat satış yoğunluğu yurtdışındaydı.

Fuar süresince hangi ürünlerinizi ziyaretçilerle buluşturdunuz? İlk kez sergilenen yenilikleriniz oldu mu? Bununla birlikte ziyaretçilerin ilgisini çeken makine veya ürünleriniz hangileri oldu?

Oğuz Çetin: Fuarda Liyu’nun tüm paket üretimlerini sergiledik. Bildiğiniz üzere Liyu, paket olarak sektörde ihtiyaç duyulan UV, solvent, LED, tekstil baskı makineleri üretiyor. Yani dijital baskıda gereksinim duyulan tüm makine grupları Liyu portföyünde bulunmaktadır. Biz de fuarda 8 ayrı makineyi ziyaretçilerimize tanıttık. İlk defa bu fuarda sergilediğimiz üç ayrı flatbed baskı makinesi fuarda oldukça ilgiyle karşılandı Platinium G-power modelleri ise yüksek hız arayan üreticilere yönelik tasarlandı. Bunun yanı sıra standımızda Platinum serisi solvent ve eko-solvent baskı makinelerimizi sergiledik. Piyasada solvent teknolojisinin miadını doldurduğuna yönelik yanlış bir algı var. Biz bu algının tersine solvent makine üretimine bir Ar-Ge ayırarak geniş yatırım yaptık. Bu kapsamda sektörün ihtiyaç duyduğu yüksek hızlı baskı taleplerine yanıt vermeye başladık. Rulodan ruloya UV baskı makinelerimizde teknolojik değişikliklerin tanıtımı yapıldı.

Sektörün ve ziyaretçilerin yatırım talebi sizce yeterli mi? Mevcut piyasa koşullarına yönelik olarak müşterilerinize ve yatırımcılara sunduğunuz özel avantajlar oldu mu?

Oğuz Çetin: Yerel para biriminin değer kaybetmesi en çok ithalatçı konumunda firmaları etkiler. Sektörümüz de genel itibariyle ithalatçı durumunda. Dolayısıyla olumsuz anlamda en çok etkilenen sektörlerden biriyiz. Firma olarak sene sonuna kadar çok özel bir kampanya yaptık ve döviz fiyatları üzerinden çok özel indirimler uyguladık. Şu anda yatırım için çok ideal zaman diye düşünüyoruz.

Fuardan aldığınız izlenimler doğrultusunda önümüzdeki aylara ilişkin nasıl bir beklenti içindesiniz? Bu anlamda atacağınız yeni adımlar olacak mı?

Oğuz Çetin: Fuarda gördüğümüz kadarıyla ürünlere ilgi yoğun ve beğeni üst düzeyde. Sektördeki aktörlerin ihtiyaçlarına tam olarak hitap eden bir portföyümüz var. Müşterilerin açısından bakılınca bu ürünlere ihtiyaç var, sadece yatırımı erteleme söz konusu. Döviz kurlarında bir durulma oluşunca ertelenen yatırımların gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ayrıca firmamızın yaptığı yeni kampanya kapsamında bir hareketlenme olacağını düşünüyoruz.

İthalat ağırlıklı bir sektör içindeyiz. Döviz kurlarındaki dalgalanma hem firmalara hem de kullanıcılara yansıyor. Bu noktada sizce neler yapılabilir? Sektörümüz bu dalgalanmadan en az etkilenecek hale nasıl gelebilir? Kimler nasıl önlem almalıdır?

Oğuz Çetin: Biraz önce bahsettiğimiz üzere bu sorunlar sektörün kendi dinamiklerinden kaynaklanmıyor. Sektörde bir daralma, ürünlerde ar-ge problemleri, müşteri taleplerine hitap edememe gibi sorunlarla karşılaşmıyoruz. Tamamen kur etkisiyle karşı karşıyayız. Kurda stabiliteyi ise sektör aktörleri sağlayamaz. Bu sorunlar makro düzeyde, dolayısıyla makro ekonomik tedbirlerle düzeltilebilir.

Son olarak sektöre vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Oğuz Çetin: Yaşanan durgunluk sektördeki aktörlerin yanlışlarından kaynaklanmıyor. Bu durumda aktörlerin kendilerini sorgulamalarını gerektiren bir durum yok. Yakın zamanda ülke geneli ekonomik göstergelerde düzelmeye bağlı sektörde de iyileşme görebileceğimizi düşünüyoruz. Sektördeki tüm meslektaşlarımıza daralan bu pazarda motivasyonlarını yüksek tutmalarını ve geleceğe dair ümitli olmalarını temenni ediyoruz.

Print Friendly, PDF & Email