Future Digital’de hedef dünya markası olmak

Future Digital, dijital tekstil baskıda dünyanın önemli oyuncularından biri olması beklenen Mouvent firmasının çözümlerini ve Bursa’daki fabrikasında üretimini yaptığı süblime kağıt baskıda dünyada bir ilk olan Stampa GT makinesinin tanıtımını yaptı.

Future Digital, 7-10 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Fespa Eurasia Fuarı’na katıldı. Fuarda yeni temsilciliğini üstlendiği Dijital tekstil baskıda dünyanın önemli oyuncularından biri olması beklenen Mouvent firmasının çözümlerini ve Bursa’daki fabrikasında üretimini yaptığı süblime kağıt baskıda dünyada bir ilk olan Stampa GT makinesinin tanıtımını yaptı. Konuyla ilgili olarak Future Digital’den Cenk Elkatip sorularımızı yanıtladı.

Future Digital olarak Fespa Eurasia Fuarı’na katıldınız. Fuara ilişkin bir değerlendirmenizi alabilir miyiz? Katılımcı, ziyaretçi ve ürün çeşitliliği noktasında fuarı nasıl buldunuz? Beklentilerinizi karşılayan bir fuar oldu mu? Fuar süresince hangi çözümlerinizi sergilediniz? Sergilediğiniz çözümlere ilgi nasıldı? Buna ilave olarak hangi ürün grupları daha fazla ilgi çekti?

Cenk Elkatip: Fuar bizim açımızdan oldukça verimli geçti. Amacımız yeni temsilciliğini aldığımız dijital tekstil baskısında dünyanın önemli oyuncularından birisi olacak olan Mouvent firmasını müşterilerimizle ve tüm mühendisliği bize ait olan Bursa’daki fabrikamızda ürettiğimiz süblime kağıt baskıda dünyada bir ilk olan yeni Stampa GT makinemizi sektörle buluşturmaktı. Bu doğrultuda amacına ulaşan bir fuar oldu diyebiliriz. Katılımcı sayısı aslında geçen fuarlara göre azdı ve özellikle dijital tekstil baskısındaki MS, Reggiani, SPG gibi önemli oyuncuları gözlerimiz aradı. Neyse ki önemli bir dünya markası olma yoluna girmiş olan Future Digital bu boşluğu doldurdu diye düşünüyoruz.

Fuara gelen ziyaretçi sayısını ve niteliğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yurt içi ve yurt dışından ilgi düzeyi nasıldı?

Cenk Elkatip: İlk iki gün ve Cumartesi gününün bir kısmı gelen ziyaretçi kalitesi açısından oldukça iyiydi. Ama bizce fuarı Pazar günü hiç açmaya gerek yoktu. Tavsiyemiz Avrupa’daki fuarlarda olduğu gibi bu fuarında hafta içi günlerinde yapılması. Yurt dışından da bu sene gelenlerin sayısı çok fazla değildi. Ortadoğu müşterisi ve Rusya’dan ilgi geldi. Yabancı gelenlerin bir kısmı da tedarikçilerdi ve sanırım hem kendi ürünlerini sunmak hem de ne yenilikler var diye gelmişler.

Sektörün genel durumuna ilişkin görüşleriniz nelerdir? Sektör olarak daha iyi noktalara gelmek için ne tür adımlar atılmalı?

Cenk Elkatip: Maalesef, genel politik ve ekonomik sebeplerden dolayı sektörde bazı sıkıntılar vardır. Tam bir güven ortamı olmadığı için insanlar rahatça yatırım yapamıyorlar. Bir de yabancı paranın değerlenmesi yatırım maliyetlerini yükseltiyor. Bu sebeplerden dolayı öncelikle bir güven ortamına ihtiyaç var. Devletin yatırım destekleri de tabii ki çok önemli. Birde genel gözlediğimiz konu üretim kalitesindeki ve müşteriye verilen servisteki eksiklikler. Bu sebepten dolayı birçok yurt dışı müşterilerini kaçırmışız ve kaçırmaya devam ediyoruz. Veya bize Çin’le rekabet edecek ucuz işler geliyor. Asıl amacımızın kaliteyi ve servisi arttırıp, Avrupa da kalan işleri ülkemize çekmek olmalı.

2017 yılının son günleri içindeyiz. 2017 yılına ait bir değerlendirmenizi alabilir miyiz? Buna ilave olarak 2018 yılına ilişkin öngörüleriniz nelerdir? 2018 planlarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Cenk Elkatip: 2017 bizim için bir yatırım yılı olarak geçti. Kendimizce pazarın ihtiyaçlarını belirledik ve 2018 yılı içinde yeni atılımlarımızla sadece Türkiye pazarında değil aynı zamanda Dünya pazarında da önemli bir oyuncu olma niyetimiz var. Kısacası kötü geçen bir 2017’de kabuğumuza çekilmedik, pazardaki bu daralmayı büyümek için bir fırsat gördük ve en fazla yatırımlarımızı bu sene yaptık. 2018’de dünyadaki Fespa Berlin de dahil olmak üzere fuarlara katılıp Future Digital markasını bir dünya markası yapmak için çalışacağız.

Son olarak sektöre vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Cenk Elkatip: Dünyada tekstilde yıllık ortalama 30 milyar metre kumaş basılmakta. Dijital tekstil baskısı bu miktardan sadece %4-5 kadar bir pay almış durumda. Biz dijitalin payının doğru çözümlerle kısa orta vadede %30-35’lere uzun vadede de %50’lere çıkacağını düşünüyoruz. Nedir doğru çözüm peki? Doğru çözüm endüstriyel makinelerle rekabetçi ama kaliteli boyalarla ve eğitilmiş yetiştirilmiş kadrolarla bu sektöre servis vermek. Eğer sektöre var olan konvensiyonel baskı maliyetlerinde dijital baskı sunamazsanız dijital baskı butik bir iş olarak kalır ve hiç bir zaman büyümez. Future Digital’in tüm yatırımı ve planları sektöre bu rekabetçi endüstriyel dijital baskı çözümlerini sunmak üzere kurulmuştur. 2018 de yeni farklı çözümler sunmaya devam edeceğiz ve bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla yürüyeceğiz.

Print Friendly, PDF & Email