Mat Kağıt A.Ş. ITMA 2019 Barcelona Fuarı’nı takip etti

HP standında firmanın Stitch markasıyla tekstil pazarına sunduğu süblimasyon baskı cihazlarının tanıtımı yapıldı.

Mat Kağıt A.Ş., ITMA 2019 Fuarı’nda Türkiye distribütörü olduğu HP markasının standında Türkiye’den gelen misafirlerini ağırladı. HP standında firmanın Stitch markasıyla tekstil pazarına sunduğu süblimasyon baskı cihazlarının tanıtımı yapıldı. Fuarın ardından Mat Kağıt A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürü Metin Gönülkırmaz sorularımızı yanıtladı.

ITMA 2019 Barcelona fuarını takip ettiniz. Öncelikle fuara ilişkin genel bir değerlendirmenizi alabilir miyiz? Fuar beklentilerinizi karşıladı mı?

Metin Gönülkırmaz: HP dijital baskı ürünlerine Dye Sublimasyon baskı yöntemi ile Polyester bazlı tekstil kumaşlara baskı yapan HP Stitch markası ile giriş yaptı. Bu gelişme tekstil pazarı açısından oldukça önemlidir. ITMA 2019 fuarı, HP Stitch markasının duyurulduğu ilk büyük organizasyon oldu, bundan sonra çeşitli marketing çalışmaları mutlaka olacaktır. Mat Kağıt firması olarak Türkiye’den gelen misafirlerimizi standımızda karşılayıp yeni ürünlerimiz ve pazardaki diğer ürünlere göre farklılıklarımızı anlatabilme fırsatı bulduk. Fuar süreci oldukça başarılı geçti, ürünlerimiz hakkında detaylı inceleme ve tanıtım çalışmalarımız devam edecek.

Fuarda hangi ürünlerinizi sergilediniz? Daha fazla ön plana çıkan ürün grupları hangileri oldu?

Metin Gönülkırmaz: ITMA 2019 Fuarında HP Standında HP Stitch S1000 (320 cm), HP Stitch S500 (160 cm) ve HP Stitch S300 (160 cm) ürünlerimiz sergilendi. Her bir ürünün farklı özellikleri bulunmakta, tekstil ürünleri, sektörel bazda ayırdığımızda, giyim, iç dekorasyon, spor giyim ürünleri ve reklam sektöründe tekstil ürünleri şeklinde ayırıyoruz. Makine modellerimizin her birinde bulunan, bir takım farklı özellikler bu sektörlerde üretim yapanlar için geliştirilmiş durumda. Görüşme sağladığımız iş alanına göre ürün tavsiyesinde bulunmaktayız. Makine modellerimizin tamamında bulunan ortak özelliklerden en önemlisi, renk tutarlılığının sağlanabilmesidir. Sublimasyon baskı tekniği ile baskıda, renk tutarlılığını sağlayabilmek çok zordur, HP Stitch ürünleri ile bu durum oldukça kolay duruma gelmiştir.

Hangi ülkelerden ziyaretçiler ürünlerinizle ilgilendi? Ziyaretçi ilgisinden memnun musunuz?

Metin Gönülkırmaz: ITMA 2019 Fuarı 4 yılda bir düzenleniyor, bir sonraki fuar 8 – 14 Haziran 2023 tarihinde Milano’da gerçekleşecek. Uluslararası bir fuar organizasyonu olması sebebi ile dünyanın birçok noktasından ziyaretçi akını yaşanıyor. HP açısından oldukça önemli bir organizasyon olduğunu belirtebiliriz. HP Standını ziyaret eden ziyaretçiler HP Stitch ürünleri ile tanışma fırsatı buldu. Biz Türkiye den gelen müşterilerimizi karşıladık ve genel ziyaretçi ilgisinden yana oldukça memnun kaldığımızı belirtebiliriz. Ancak bizim daha çok ilgi alanımız 2 – 6 Haziran 2020 de, Türkiye de düzenlenecek olan, ITM 2020 İstanbul fuarıdır. Bu organizasyon için hazırlıklarımızı yapacağız.

Uluslararası piyasalarda rekabette sizi avantajlı ve ayrıcalıklı kılan özellikler nelerdir?

Metin Gönülkırmaz: HP Stitch ürünlerimiz Dye Sublimasyon baskı teknolojisi ile Polyester bazlı kumaşlar üzerine transfer kağıdı kullanarak yada kumaşın yapısına bağlı direk baskı yöntemi ile dijital baskı yapmaktadır. Sublimasyon baskıda renk tutarlılığı veya renk standartı sağlamak neredeyse imkansız durumdadır, bu sebeple çok çiddi oranlarda fireler ve bununla bağlantılı çok fazla ek maliyetler oluşmaktadır. HP Stitch ürünlerimiz ile renk canlılığı ve tutarlılığı konusunda oldukça başarılı sonuçlar aldığımızı belirtebilirim. Sublimasyon baskı yapan işletmeler genelde baskı hacimlerinin %60 nı tekrar baskılar yaparak üretim hacimlerini düşürmekte ve maliyetlerini arttırmaktalar. İşletmelerin en önemli maliyet kalemlerinden biri de transfer kağıtlarıdır, HP Stitch ürünlerimiz ile çok düşük gramaj kağıtlara baskılar yapılabilmekte ve transfer işlemi sonrasında renk canlılığı açısından oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Ayrıca dijital baskı sektöründe, baskı esnasında servis ihtiyaçları ve çeşitli baskı problemleri oluştuğunda sürekli makine başında takip ve dışardan teknik destek ihtiyacı oluşmaktadır. HP Stitch ürünlerimizde dışarıdan servis ihtiyacı minimum seviyelerde olup, makine üzerinde değişim gereken bir çok parça ve ürünler makine operatörü tarafından sökülüp takılabilmektedir. Müşterilerimiz açısından bu tür kolaylıklar üretimde kendilerini rahatlatmakta ve maliyetlerini düşürmektedir.

Tekstil pazarının gelişimini nasıl görüyorsunuz? Pazarın büyüme potansiyeline ilişkin öngörünüz var mı?

Metin Gönülkırmaz: 2018 yılı verilerine göre tekstil baskı uygulamaları, dijitale yönelen firmalar için oldukça önemli büyüme potansiyeli sunmakta. Grafik alanında yapılan araştırmalar, bu sektörde yer alan üreticilerin %39’ unun, tekstil ürünlerine baskı yapmak istediğini gösteriyor. Fakat yapılan araştırmanın gösterdiğine göre tekstil sektöründe, dijitale geçiş diğer pazarlara göre ağır ilerliyor ve üretimde halen konvansiyonel üretim süreçlerinin hakim olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, tekstile odaklanan dijital baskıcıların %56’sı dijital teknolojiye yatırım yapmış bulunuyor ve %19’u da önümüzdeki 2-3 yıl içinde yapmayı planlıyor. Bu verilere göre tekstil baskı pazarı bizler açısından heyecan verici bir pazar olduğunu gösteriyor.

2019 yılının ilk yarısı tamamlandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyasladığınızda piyasaları ve yatırımcının iştahını nasıl buluyorsunuz?

Metin Gönülkırmaz: 2019 yılı seçimler, ekonomik kriz, döviz kurlarındaki anormal yükselme ile beraber, yatırımların minimum seviyelere indiği, moral ve motivasyonun genelde düşük seyrettiği, başarısız şekilde başlangıç yaptığımız bir yıl. Fakat gelecekten umutluyuz, umarım senenin ikinci yarısında olumlu gelişmeler olur. Bizler pazarda sürekli müşterilerimiz ile yeni teknolojiler ve yeni ürünler hakkında görüşüyoruz, hepimiz umutla, yarına pozitif olarak bakmak durumundayız. Sadece bu şekilde her şeyin çok güzel olacağını düşünüyoruz.

Print Friendly, PDF & Email