NAC Grup Kurucusu Adil Aydoğan:“Türkiye’de üretim desteklenmeli”

“Türkiye’nin üretim yapmak zorunluluğu var. Türkiye’de üretim arttıkça, cari açığımız azalacaktır” 

NAC Grup Kurucusu Adil Aydoğan, Sign İstanbul Fuarı’nın her yıl gelişen çok büyük bir organizasyon olduğunu söyledi. 1-4 Aralık 2011 tarihleri arasında Sign İstanbul 2011 Fuarı’nda, Nac Grup Kurucusu Adil Aydoğan, Dijital Teknik Dergisi standını ziyaret etti. Aydoğan ile Sign Fuarı ve sektöre yönelik bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sign İstanbul Fuarı’nı nasıl buldunuz?

Sign İstanbul, Avrupa’daki FESPA’dan sonra gelen en büyük organizasyondur. Fuarı gezdiğimde katılımcı firmalarında memnun olduklarını gördüm. Eurotech olarak ürettiğimiz ürünlerde oldukça ilgi gördü. Dolayısıyla, son derece profesyonel ve başarılı bir fuar oldu. Organizasyonu düzenleyen İFO yetkililerini tebrik ediyorum.

Avrupa’da kriz devam ediyor. Avrupa’daki kriz size etkiledi mi?

Avrupa’yı kriz döneminden önce çok iyi bir Pazar olarak görmekteydik. Ancak, Avrupa krizlerin içinde boğulmaya başladı. Dolayısıyla Avrupa’nın kendini toparlaması zaman alacak. Bizlerde bu sebeple Avrupa dışındaki ülkelere yöneldik.

Açıkhava reklam sektörü hızlı bir gelişme gösterdi. Bu gelişmenin devam edeceğini düşünüyor musunuz?

Sign sektörü, hızlı bir şekilde büyüdü. Artık daha fazla yükseleceğini düşünmüyorum. Türkiye’nin üretim yapmak zorunluluğu var. Türkiye’de üretim arttıkça, cari açığımız azalacaktır. Bunun yanında üretim desteklenirken, ithalatta kısıtlanmalıdır. Üretici desteklenmelidir. Örneğin Brezilya’da yurt dışından ürün girişinin vergisi  % 40 oranındadır. Üreticiyi koruyor. Ülkemizde, tekstilde kota uygulandı başarılı oldu, kompozitte uygulandı başarılı oldu. Katma değeri olan bütün ürünlere kota uygulanmalıdır.

Üretim yapmak Türkiye için neden önemlidir?

Sektörümüzde birçok firma üretim yapacak kapasite ve güce sahip. Ancak, üreticiye ait bir koruma olmadığı için üretime girmiyorlar. Şirketimizde 50 kişilik bir ekip çalışıyor. Biz ithalat yapsaydık, 5 kişilik bir ekiple yolumuza devam edebilirdik. İşsizliğin önüne geçmek isteniyorsa, üretim desteklenmelidir. Devlet üreticiyi korur ise, birçok firma üretime yönelir. İthalata kota getirilse, birçok firma üretime yönelir. Böylece Türkiye bir üretim üssü olur. O zaman rekabet daha güzel olur.

Print Friendly, PDF & Email