Prodigital ITMA ASIA Fuarı’nı takip etti

İbrahim Tekeş: “Tekstil alanında dijital baskının en çok kullanıldığı yerlerden biri Türkiye’dir. Türk tekstilcisi dijital baskının getirdiği çeşitliliği ve hızı çabuk kabullendi ve dünyayla beraber hızlı yatırımlar yaptı”

Prodigital, Çin’de düzenlenen ITMA ASIA Fuarı’nı takip etti. Hem Türkiye temsilcisi olduğu markalardaki gelişmeleri hem de sektörde yaşanan yenilikleri izlemek için ziyaret gerçekleştiren Prodigital Genel Müdürü İbrahim Tekeş, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Çin’de düzenlenen ITMA ASIA Fuarı’nı takip ettiniz. Dergi okuyucularımız için fuara ait izlenimlerinizi paylaşabilir misiniz? Nasıl bir fuar geçti? Katılımcı ve ziyaretçi bazında bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Shanghai’da düzenlenen ve ITMA’nın Avrupa’da yaptığı fuardan sonra tekstil sektöründe en önemli olmasını hedeflediği fuarı ekibimizle beraber ziyaret ettik. Fuardaki ilk izlenimimiz, fuarın tekstille alakalı tüm sektörleri içine alarak büyüdüğünü gördük. Tekstil aksesuarlarından ve bunları üreten çok çeşitli makinalardan dev yıkama ve buharlama ünitelerine kadar bir çok makine sistemi sergilendi. Tüm tekstil sistemlerinin dijital baskılı hale geldiğini gördük. Tişort, giyim sektörü, ev tekstili, etiket sektörü, perde ve mefruşat sektörü, döşemelik kumaş, deri ve suni deri sektörü battaniye ve halı sektörü, hasır kumaş sektörü tamamen dijitali kullanır hale gelmiş durumda. Klasik tekstil üretim sistemleri yerini dijital tekstil üretim sistemlerine bırakıyor. Klasik üretim sistemleri ve dijital sistemlerin entegre çalıştığı alanlarda mevcut. Fuar alanının%50’lik kısmı iplik, kumaş vb. üretim yapan sektörlere ayrılmış durumdaydı. Kalan %50’lik alanın dijital baskı sistemlerine ve ön işlem son işlem sistemlerine ayrılmış olması tekstil sektöründeki hızlı değişimi göstermektedir. Prodigital olarak bizim için fuar çok iyi geçti. Sektörlerle ilgili yenilikleri görmenin yanında üreticilerle bazı konularda fikir alışverişlerinde bulunduk. Çalıştığımız bazı firmaları yeni teknolojilere yönlendirdik. Katılımcılar açısından baktığımızda birçok firma fuarda yer aldı. Fakat son zamanlarda aynı konuda dünyanın her yerinde fuar sayısı çoğaldığı için bazı firmalar sadece tanıtım amaçlı olarak fuara katıldılar. Bazı firmalar hiç katılmadı diyebiliriz. Avrupa’dan birçok firmanın bu fuara katılımcı olması rekabeti ve kaliteyi daha çok yukarıya çekmiş durumdaydı. Ziyaretçi bazında baktığımızda dünyanın her yerinden ziyaretçiler vardı. Özellikle Hindistan ve Türkiye’den ziyaretçiler çoğunluktaydı. Zaten bu fuar tüketiciye değilde yatırımcıya hitap ettiği için profesyonel ziyaretçiler ziyaret etti. Türkiye’den birçok firmanın katılımcı olması bizleri hem gururlandırdı hemde ülkemiz insanının makine üretimi konusunda çok üst noktalara ulaştığını gösterdi. Dünyanın en büyük fuarlarında ülkemizi gururla temsil eden bu firmaları Türk milleti adına yürekten kutluyorum.

Dijital tekstil baskı pazarı hızlı bir şekilde gelişim gösteriyor.  Teknolojik anlamda dikkat çeken yenilikler gözlemediniz mi?

Dijital tekstil baskı pazarı hızla büyüyor ve çeşitleniyor. Tabiki bu pazardaki gelişmeleri incelerken sınıflandırmayı doğru yapmamız gerekmektedir. Teknolojik anlamda en basit şekilde sınıflandırma yapmamız gerekirse;

1.Küçük format dijital tekstil baskı sistemleri; Daha çok kişisel ürünlerin üretildiği veya promosyona yönelik ürünlerin üretildiği küçük yazıcıların ve preslerin kullanıldığı dijital sistemler.

2.Orta format dijital tekstil baskı sistemleri; Fason üretime yönelik orta formatta (110 cm-160 cm) dijital baskı kullanıldığı dijital sistemler. Daha çok transfer baskıcılar ve az üretim yapan direkt baskıcılar bu sınıfta yer almaktadır.

3.Geniş format dijital tekstil baskı sistemleri; Ev tekstili, perde sistemleri ve bayrak baskı sistemleri (260cm – 320cm) yönelik dijital tekstil baskı makinaları.

4.Endüstriyel Tekstil dijital baskı sistemleri; Bu grupta klasik sistemde hızlı üretim yapan kumaşçıların kullandığı hızlı dijital baskı sistemleri yer almaktadır. Daha çok boyahanelerin kullandığı hızlı makine sistemleridir. Son yıllarda hatta single pass dediğimiz makinalara tekstil sektöründe kullanılmaya başlamıştır.

Bütün bunların ışığında teknolojik gelişmelere baktığımızda konvansiyonel sistemlerin yavaş olanları devredışı kalırken hızlı konvansiyonel sistemler dijital sistemlerle entegre ve birbirini tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır.

Türk tekstil yatırımcılarının dijital baskıya bakışı nasıl? Dijital tekstil, konvansiyonel baskının yerini alabilir mi? Bu anlamda bir öngörünüz var mı?

Türk tekstil sektörü dünyada kendini kabul ettirmiş bir alan olduğu için tüm yenilikler Avrupa’dan bile önce Türkiye’de kullanılmaktadır. Tekstil alanında dijital baskının en çok kullanıldığı yerlerden biri Türkiye’dir. Türk tekstilcisi dijital baskının getirdiği çeşitliliği ve hızı çabuk kabullendi ve dünyayla beraber hızlı yatırımlar yaptı. Avrupanın ve bölgenin en büyük konvansiyonel baskıcıları Türkiye’de bulunmaktadır.Konvansiyonel baskıcılar yavaş yavaş dijitalleşmeye başladılar diyebiliriz.Teknolojinin iyice gelişmesiyle beraber bu klasik baskı sistemlerine entegre dijital sistemler eklenerek hız, çeşitlilik ve maliyet dengeleniyor. Beş yıl sonra gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de tekstil sektörü ve tüm baskı sektörleri dijital hale gelecek. On yıl sonra tüm dünyada konvansiyonel baskı sistemleri yerini dijitale bırakacak.

Türkiye Distribütörü olduğunuz markalarda yaşanan yenilikler hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de distrübütörü olduğumuz uluslararası birçok marka bulunmaktadır.Bunlardan Tekstille ilgili olanlar;

Mutoh: Mutoh bir Japon firmasıdır ve Tekstilde 60cm’lik dijital baskı ve kesim makinalarından 320cm’lik dijital baskı makinalarına kadar çok geniş bir yelpazede ürünler sunmaktadır.Mutoh’un bu yılki yenilikleri ise daha hızlı süblime transfer baskı makinaları ve direkt pamuklu kumaşa pigment baskı makinasıdır.

Dilli: Dilli bir Güney Kore firmasıdır ve UV, etiket ve tekstil sektörüne yönelik geniş format dijital baskı sistemleri üretmektedir. Teknik tekstil,perde,tül,kaplamalı pvc ve pamuklu kumaşlar,deri,suni deri gibi malzemelere baskı yapan endüstriyel tip hızlı makinaları mevcuttur. Makinalar 160cm’den 500cm’ye kadar genişlikte ve saatte 250m2 hızlara ulaşabilmektedir.

3.Gongzheng Group: Gongzheng Uzakdoğu’nun dünya çapında üretim yapan ve dijital baskı sektöründe yirmi yıldan fazladır makine üreten uluslararası bir firmadır. Özellikle geniş formatta (200cm-320cm-500cm) güçlü ve hızlı makinaları mevcuttur. Geniş ende kağıt baskı ve kumaş baskıda dünyanın en hızlı makinalarını üretmektedir. Özellikle Fuji Dimatix baskı kafalarıyla üretilen yeni makinalar çok ilgi çekmektedir.

Ayrıca dünyada ilk olarak üretilen ve Türkiye’de de kurulan Dijital oval printer (Dijital Emprime) oldukça tekstil sektöründe ilgi çeken bir makinadır.

4.Aristo: Aristo 155 yıllık bir Alman firmasıdır. Dijital kesim sektörüne yönelik makinalar üretmektedir. Çok geniş bıçak ve kafa sistemine sahip makinamız 100cmx130cm den 500cmx500cm’e ve 800cm’e kadar ebatları bulunmaktadır. Ayrıca Aristo’da konveyörlü ve kameralı sistem makinalarda mevcuttur.

5.Protexjet: Protexjet uluslararası tescilli bir Prodigital markasıdır. Protexjet kumaşa direkt baskı makinaları ve halıya dijital baskı makinaları üretmekte ve uluslararası firmalara ürettirmektedir. Ayrıca tekstil dijital baskı ön işlem ve son işlem makinaları üretmekte ve ürettirmektedir.

Yatırımcılar neden sizin ürünlerinizi tercih etmeli? Çözümlerinizin yatırımcısına ve kullanıcısına sağladığı avantajlar nelerdir?

Yatırımcıların bizi tercih etmelerindeki en önemli sebep bizce istikrarlı ve güçlü bir firma olmamız, tekstille ilgili teknolojiyi çok iyi bilmemiz ve yetişmiş alanında uzman birçok personele sahip olmamız. Makina konusunda en önemli şey teknik servisin gücüdür. Prodigital bulunduğu sektörlerde teknolojiye ve insana yatırım yaparak rakipler karşısında müşterilere hizmet noktasında en önde bulunmaktadır.

Herhangi bir makinayı satışa sunmadan önce aylarca hatta yıllarca Ar-Ge yaptığımız durumlar bulunmaktadır. Müşterilerimize pahalı veya hızlı olan üründen ziyade ihtiyacına uygun ürünler sunuyoruz. Örneğin 160cm’lik makine ile işlerini görebilecek bir firmaya 500 cm‘lik bir makine önermiyoruz. Müşteriyi kandırmanın kendimizi kandırmak olacağını biliyoruz. Günü geçmiş teknolojileri müşterilere sunmuyoruz ve elimizde varsa onları da imha ediyoruz. Daima günün geliştirdiği son teknoloji makinaları satıyoruz.

Satış ve pazarlamaya yönelik farklı çalışmalarınız olacak mı?

Yaptığımız iş bir nevi hizmet sektörü olduğu için hizmet kalitemizi daha çok arttırarak müşteri memnuniyetiyle beraber satışlarımızı arttırmak amacındayız. Türkiye de ve dünyadaki ekonomik sıkıntıları göz önüne alarak müşterilerimize zaman zaman kampanyalar yapıyoruz ve bunun dışında fuarlarda uygun fiyatlı kolay ödemeli makinalar sunuyoruz.

Son olarak sektöre vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Türk yatırımcısına, Türk üreticisine ve ülkemiz ekonomisine güvenmeliyiz. Hep beraber ülkemiz ekonomisini hak ettiği noktalara taşımalıyız. Dünyanın ve özellikle bölgemizin yeniden şekillendiği bu dönemde devletimize iş adamları olarak her türlü desteği vermemiz ve darbecilere, vatan hainlerine gerekli dersi vererek Yüce Türk Milletini tekrar tarih sahnesinde en üst noktaya taşımalıyız. Tarihi şanla şerefle dolu Büyük Türk milleti sahadaki savaşı da kazanacak masadaki savaşı da kazanacak ve özellikle ekonomi savaşını kazanarak Türkiye’yi Türkiye’ye güvenenleri rahat ve huzura kavuşturacaktır.

Print Friendly, PDF & Email