Soletex üretimini yaptığı ürünlere değer katmaya devam ediyor

Soletex, Türkiye’de tekstil endüstrisinin merkezi olan Bursa’daki en gelişmiş fabrikada geliştirilen ve üretilen yüksek kaliteli ve uygun maliyetli tekstiller için ilk tercih olarak kabul edilmektedir. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre Soletex Su İticili, Alev Geciktirici, Antibakteriyel, Antiviral ve UV dirençli kaplamaları farklı uygulamalar için üretmektedir.

Soletex, 10 bin metrekare kapalı alanda aylık 2 milyon metrekare üretim kapasitesiyle ürettiği ürünleri hem yurt içi hem de yurt dışı pazara ulaştırıyor. Firmanın çalışmalarıyla ilgili olarak Mehmet Efe sorularımızı yanıtladı.

Dergi okuyucularımız için firmanızın mevcut kapasitesi, sunduğu çözümler ve yenilikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Mehmet Efe: 2019 Mayıs ayı itibariyle yeni tesisimize taşındık. 10 bin metrekare kapalı alanda yaklaşık 100 çalışanımızla hizmetlerimize devam ediyoruz. Şu anki ilave yatırımlarımızla birlikte aylık 2 milyon metrekare bir üretim kapasitesine ulaştık. Bu kapasitenin yaklaşık 1 milyon metrekaresi bayrak malzemesi, kalan bir milyon metrekare ise kaplamalı ürünlerden (ışıklı geçirgenliği olan kumaşlar) oluşmaktadır. Şu anda yüzde 30 olan ihracatımızı yüzde 51 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Mart ayında pandeminin ülkemizde görülmeye başlamasıyla birlikte üretimde bir miktar azalma oldu. Ancak Haziran başı itibariyle yine tam kapasite üretime devam ettik. Müşteri portföyümüz arttıkça üretim parkuruna yeni makineler ilaveleri olacak. Kısa bir zaman sonra 5 metre enli kumaş üretimine geçmeyi planlıyoruz. Şu an piyasada yeni yeni yaygınlaşmaya başlamasına rağmen bizler hazırlıklı olma noktasında bu adımı atmayı amaçlıyoruz. Hatta 7 metre ene sahip 2 yeni makinemiz üretim parkımıza katıldı. 5 metre üretimi de bizi dünyanın sayılı firmaları arasında olmamızı sağlayacak.

Soletex olarak nasıl bir satış pazarlama politikanız var?

Mehmet Efe: Soletex olarak hiçbir zaman agresif satışı benimsemedik. Günümüz piyasa koşulları bizi daha çok üretim yaparak daha çok müşteriye ulaşmaya yöneltiyor. Teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Bu anlamda ihtiyaç halinde makine parkurumuzu revize ederek daha yüksek kapasitelere ulaşabilmekteyiz. Yurt içi piyasa için hedefimiz kumaş ithalatını gereksiz hale getirerek yurt içi piyasadan tedarik etmeleri sağlamaktır. Yurt dışı için hedefimiz ise kapasitemizi ve üretim çeşitliliğimizi artırarak alanımızda dünyanın sayılı firmaları arasında yer almaktır. Bütün enerjimizi ve motivasyonumuzu bu hedeflerimizden almaktayız. Bu yıl sonuna kadar iç piyasayı domine edeceğimizi düşünüyorum. Özellikle yurt dışından kaynaklı ürünlere gelen ek vergiler üretici olarak bizlere olumlu yansıdı. Gelen taleplerde ciddi bir artış yaşıyoruz.

Yurt içi piyasanın ne kadarlık bir ürün ihtiyacı var? Bununla birlikte Soletex ürünlerini farklı ve avantajlı kılan etkenler nelerdir?

Mehmet Efe: Ülkemiz için yakın zamanda bu anlamda bir araştırma yapılmamış olmasına rağmen yaklaşık 10 milyon metrekarelik bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Soletex olarak bu anlamda ürünlerimize olan talebin artacağına inanıyoruz. Bunun yanında birçok alanda tekstil odaklı ürünler tercih edilmeye başlandı. Bu durum da bizim pazarımızı artıran bir etken olmaktadır. Özellikle kişiye özel ve dekorasyon amaçlı işler ortaya çıkmaya başladı. Bu değişim doğrudan bizim pazarımızı geliştiriyor ve talebi artırıyor. Soletex Teknik Tekstil olarak kumaş üzerine birçok uygulamayı adapte edebilmekteyiz. Antibakteriyel, antiviral, alev almaz, su itici, antiküf gibi teknik özelliği kumaşa uygulayabilmekteyiz.

Pandemi sürecinde işlerinizi nasıl sürdürdünüz?

Mehmet Efe: Pandemi süreci dünyayı etkisi altına alan çok büyük bir problem oldu. Herkesin söylediği gibi yeni bir dünya düzenine geçişin habercisi oldu. Dijitalleşme, uzaktan çalışma, hijyen daha fazla ön plana çıktı. Bundan sonra da hayatımızın bir parçası haline gelecek. Yine bilindiği gibi birçok ülke üretim ihtiyaçlarını Çin üzerinde karşılamaktaydı. Salgının buradan başlaması firmaları yeni tedarikçi ülke ve firmalar yöneltti. Bu alternatifler arasında Türkiye ön plana çıktı. Hem Avrupa pazarına olan yakınlığımız hemde üretim kapasitemizle ciddi bir potansiyele sahip olduğumuzu göstermeye başladık. Özellikle üretim noktasında yerli üreticilerimizin bu süreçten çok fazla istifade edeceğini düşünüyorum. Bizlerinde katma değeri yüksek ürünlerle pazarımızı ve firmamızı büyütmemiz gerekiyor. Bildiğiniz gibi Soletex olarak koronavirüse karşı % 99.99 koruma sağlayan antivirüs etkili bir kumaş ürettik. Testleri ve raporları mevcuttur. Bu yeniliğimizi antiviral özelliği istediğimiz tüm kumaşlara uygulayabilmekteyiz. Bunun yanında TSE’den koronavirüs güvenli üretim belgesini de aldık.

Son olarak vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Mehmet Efe: Türkiye olarak pandemi sürecinin iyi yönetildiğini düşünüyorum. Salgının ülkemize gelişi geciktirildi, bu sayede çeşitli hazırlıklar ve tecrübeler elde edildi. Bildiğimi kadarıyla 100’ün üzerinde ülkeye tıbbi malzeme desteği sağladık. Bu ülkemiz açısından gurur verici bir durum. Ekonomik verileri daha sağlıklı görebilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Üretime yatırım yapıldığı sürece her ülke her koşulda büyüme gösterir. Türkiye ise hem bulunduğu konum hem de mevcut üretim kapasitesi ile önünün çok açık olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz dijital baskı hayatın her alanında kullanılmaya başlandı. Tabeladan çıkıp, dekorasyon ve ev tekstiline yöneldi. Bu anlamda dijital baskı merkezlerinin işlerini bu yöne çevirmelerinin daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Print Friendly, PDF & Email