Prodigital, Green Technology konsepti ile ziyaretçilerle buluştu

İbrahim Tekeş: “İstikrar her zaman ve her yerde çok önemlidir. Devletimizin bu durumunda üstesinden geleceğine inanıyoruz”

Prodigital, 2-5 Aralık 2021 tarihinde arasında düzenlenen Fespa Eurasia Fuarı’na katıldı. Fuarın ardından Prodigital Genel Müdürü İbrahim Tekeş sorularımızı yanıtladı.

Katıldığınız fuarla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?

İbrahim Tekeş: Prodigital olarak fuarlara satıştan ziyade ürün tanıtımına yönelik katılım göstermekteyiz. Bu doğrultuda ilk iki gün zayıf, son iki gün daha iyi bir fuar oldu. Döviz kaynaklı artışlar piyasaları olumsuz yönde etkiliyor. Ancak hafta sonu gelen ziyaretçinin ilgisinden memnun kaldık. Biz yıl içinde çok sayıda fuara katılım gösteriyoruz. Bu fuara da ARED’e destek olmak amacıyla katıldık. Bu sebeple satış kaygısı içinde olmadık.

Fuarda sergilediğiniz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

İbrahim Tekeş: Prodigital olarak reklam sektörüne yönelik ürünleri sergiledik. Bu grupta, UV, Roll to roll, flatbed, hibrit olmak üzere birçok çeşidini ziyaretçilerle buluşturduk. Ayrıca Afyon bölge müdürlüğümüzde fuarda ayrı bir stand ile yer aldı. Bu standımızda solvent ve eko solvent ürün gruplarını ziyaretçilerin beğenisine sunduk. Bununla birlikte tekstil sektörüne yönelik olarak susuz baskı teknolojisine yönelik ürün portföyümüzle yer aldık. Bilindiği gibi dünyada su kaynakları azalmaya başladı. Susuz üretime geçilmesi noktasında gerçekleştirilen birçok çalışma var. Bu noktada herkesin duyarlı olmasını rica ediyorum. 320 ebatlı pamuklu kumaşa baskı yapan makinemizi standımızda sergiledik. Boyahanelerdeki klasik sistemlerde baskı ve sonrasında yıkama esnasında çok ciddi su sarfiyatını yaşanıyor. Suyun içine katılan kimyasallar nedeniyle suyu geri dönüştüremiyorsunuz. Dijital baskıda ise susuz baskı ile pamuklu kumaşa baskı yapıldıktan sonra fikse işleminden geçiyor. Suya ihtiyaç duyulmadan baskılı ürün elde ediliyor. Susuz baskı teknolojisi Avrupa’da çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Tekstil firmaları susuz baskı ile yapılan ürünleri tercih ediyor. Bu tercihleri de üreticileri bu yöne ilerletiyor. Bu seneki konseptimizi de Green Technology – Sürdürülebilir Moda şeklinde belirledik.

Döviz kurlarındaki artışla ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

İbrahim Tekeş: Döviz kurlarındaki artışlar gerçekten çok rahatsız edici düzeye ulaştı. Birçok firma TL pozisyonu ile servetlerinin büyük bir kısmını eritti. Kurlar suni ve nedensiz bir şekilde yükseldi. Bu fiyatlamanın biraz daha yerli yerine oturmasını beklemekten başka yapacak bir şey şu an için yok. Devletin ihracat odaklı ekonomi prensibini destekliyoruz. Ancak ithalat odaklı ihracatın çok bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Yani hammaddeyi ithal edip, işleyip ihracat etmekle bu iş çözülmüyor. Bu şekilde ekonominin düzelmesinin mümkün olacağını düşünmüyorum. Daha etkili kararlar gerekiyor. Sonuç itibariyle Türk Lirası çok değer kaybetti. Bu değeri yerine getirecek projeler ortaya konulmalıdır. Artan koyteynır maliyetleri zaten ürünlerin Türkiye’ye kat kat yüksek olarak gelmesine neden oluyor. Hammaddeyi ihraç etmek ihracat yapmak anlamına gelmiyor. Örneğin demir-çelik ihraç etmek yerine, demir – çelik ürünlerini işleyip ihraç etmek daha doğru bir tercihtir. Ancak bunun tüm zararı ülke olarak biz yaşıyoruz. İnşallah en kısa zamanda sorunlar daha doğru şekilde tespit edilir ve düzenlenmesi noktasında daha doğru kararlar alınır.

Şu anki artışların sindirilmesi veya kabul edilmesi mümkün görünmüyor. Örneğin üretici olduğumuzu düşünelim. Üretim yapacağız ancak iç piyasada demir bulamıyoruz. Demiri ithal edeceğiz. Artan maliyetlerle boğuşacağız. Sonra ihracat yapacağız. Bu çok doğru bir yaklaşık değil. Türkiye’de ticaret yapıyoruz. Dövizle çalışmıyoruz. Dövizle fiyat vermiyoruz. Türk Lirası ile çalışıyoruz. Ancak sermayeyi korumaktan ziyade erimesine engel olamıyoruz.  Ortada şişirilmiş bir fiyat var. Bu fiyatın geri gelmesi sağlanmalı. Üretime, yatırıma her türlü engel oluyor. Yoğun bir şekilde ekonomik sorunlarla boğuşuyoruz. Daha öncede bu tarz artışlarla karşılaştık. Türk Lirası’nın bu kadar zayıfladığı bir dönemi hatırlamıyorum.

Prodigital olarak bu süreci nasıl geçirmeyi düşünüyorsunuz?

İbrahim Tekeş: Mevcut piyasa koşulları oluşana kadar bazı alternatif satış ve ödeme konuları üzerinde çalışıyoruz. İşleyişe bakacağız. Hangi şekil bize ve müşterilerimize uygun olursa o model üzerinden ilerleyeceğiz. Çünkü işler yine devam edecek. Dışarı çıkıp baktığınızda bu artışlara rağmen insanlar hayatlarına devam ediyor. Bu kurlar sürekli artmayacak. Sonunda bir noktadan dönecektir. O zaman kadar biraz sabırlı olacağız. Temkinli olacağız. İşimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İstikrar her zaman ve her yerde çok önemlidir. Devletimizin bu durumunda üstesinden geleceğine inanıyoruz.

Print Friendly, PDF & Email