Dijital Baskının Yükselen Yıldızı: Lidya Grup

Lidya Grup, yurt içi ve yurt dışında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen büyümeyi başarabilen bir firma. Nasıl olduğunu merak ediyorsanız bu röportajı mutlaka okumalısınız.

 

EFI, Italyan tekstil devi Reggiani firmasını satın almıştı. Lidya Grup, EFI’nin diğer ürünlerine ilave olarak Reggiani ürünlerinin de (soft signage)  Türkiye distribütörü olarak atandı. Lidya Grup, 2017 yılı ile birlikte dijital tekstil baskı pazarında önemli adımlar atmayı planlıyor.

 

Lidya Grup, son dönemde adından başarılarıyla sıkça söz ettiriyor. Xerox ile başlayan, Epson ile devam eden ve EFI markasıyla ürün kategorisini taçlandıran Lidya Grup, 2016 yılını da büyümeyle kapatıyor. Profesyonel yönetim organizasyonuyla temsil ettiği her markanın satış grafiğini yukarı taşımayı başaran Lidya Grup, 2017 yılında da büyüme öngörüyor. Dijital Teknik dergisi olarak bu başarının arkasındaki gücü öğrenmek için Lidya Grup firmasını ziyaret ettik. Lidya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Öz ve Lidya Grup Danışmanı Rıza Başoğlu, Dijital Teknik dergisinin sorularını yanıtladı.


DSCF5827Bekir Bey, öncelikle sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz?

Bekir Öz: 1969 yılı Malatya doğumluyum. 1990 yılı İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi mezunuyum. Bir dönem İngiltere’de eğitim aldıktan sonra 1993-1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme Mastarımı tamamladım. İngiltere dönüşümle birlikte profesyonel iş hayatına adım attım. 2001 yılına kadar Schneider Electric, Transteknik Holding, Xerox gibi uluslararası markalarda üst düzey görevlerim oldu. Xerox Türkiye’de görevimi sürdürürken o zamanki genel müdürün teşviği ve desteğiyle Xerox iş ortağı olmak üzere profesyonel hayattan, girişimci hayata geçiş yaptım.

2001 yılı sizin için tam anlamıyla bir dönüm noktası oldu ve girişimci konumuna geçtiniz. Bu sürecin özetleyebilir misiniz?

2001 yılının sonunda Lidya Bilişim firmasını kurdum. İlk olarak Xerox İstanbul Anadolu Yakası bayisi olarak çalışmalarımıza başladık. 2003 yılında servis yetkisi aldık. 2005 yılında Xerox Türkiye Distribütörü olduk. 2005 yılında Akdeniz Bölge Bayiliği, 2006 yılında İç Anadolu Bölge Bayiliği, 2008 yılında Ege Bölge Bayiliği, 2010 yılında Batı Karadeniz Bölge Bayiliği hizmete girdi. Ofislerimizin olmadığı bölgelerde de ayrıca 10 bayimiz bulunmaktadır.  Bu şekilde Türkiye’nin hemen hemen her noktasında satış ve servis faaliyetini yürütüyoruz. Ardından 2012 yılında geniş formatta Epson’ın Türkiye Tek Distribütörü olarak atandık. 2015 Kasım ayında da Efi’nin Türkiye distribütörlüğünü üstlendik. Toplam 5 ofisimizde tamamı profesyonellerden oluşan 100 kişilik bir ekibe sahibiz. Bu ekibimizde en büyük grubu 45 kişi ile Teknik Ekibimiz oluşturuyor. Lidya Grup’un yönetim kadrosunda 18 kişilik profesyonel bir ekip var. Lidya Grup’ta personel sirkülasyonu çok düşüktür. Çalışmaya başladığımız profesyonel arkadaşlar bizlerle uzun yıllar başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Lidya Grup 2015 yılında 40 Milyon Dolar  civarında bir ciro gerçekleştirdi. 2016 yılı 9 aylık makine satış ciromuz, geçen yılın aynı dönemine göre % 50 artış gösterdi. Diğer makine gruplarının satışında ciddi bir artış yaşandı ancak Efi distribütörlüğümüzün ve satışlarımızın ciddi bir payı oldu.

Fuar katılımlarınız hızlı bir şekilde sürüyor. SIGN İstanbul’un ardından Fespa Eurasia Fuarı’nda da çok güzel bir standla katılım gösterdiniz. Fuarlara bakışınız nasıl?

Bekir Öz: Yaklaşık 4 yıldır açıkhava reklamcılığı alanındaki fuarlara katılmaktayız. Son üç yıldır iki fuarda yer almaktayız. Fuarlardan her zaman pozitif geri dönüşler aldık. SIGN İstanbul ve Fespa Eurasia fuarlarına katılmaktan dolayı memnunuz. Fuarlar bizim açımızdan verimli geçiyor. 16 yıllık süreçte çok güzel ve aktif bir yol aldık. Lidya Grup , sektörün en büyük oyuncularından birisi konumundadır. Çok özel markaları temsil ediyoruz. Bu noktada yeni markalar konusunda da teklifler ve görüşmeler yapmaktayız. Şunu söylemek isterim 2017 yılında Lidya Grup olarak dijital tekstil alanında da faaliyetlerimizi genişletmeyi planlıyoruz. Bilgi birikimi ve tecrübemizi baskının olduğu her alana taşımayı hedefliyoruz. Tekstil baskı da bu alanlardan birisidir. Bilindiği gibi EFI, Reggiani firmasını satın almıştı. Lidya Grup olarak EFI Reggiani ürünlerinin de (soft signage)  Türkiye distribütörlüğünü  aldık. 2017 yılı Ocak ayı ile birlikte dijital tekstil baskıda önemli adımlar atmayı planlamaktayız. Bu ilk açıklamamızı da Dijital Teknik aracılığıyla paylaşmaktan memnuniyet duymaktayız.

Rıza Bey, 2012 Eylül ayından bu yana Lidya Grup bünyesindesiniz. Görev tanımınız Danışman olmasına rağmen sizi bir Lidya Grup çalışanı gibi yoğun tempo içinde rol aldığınızı  gözlemliyoruz. Bizi biraz görev tanımınız hakkında bilgilendirir misiniz?

Rıza Başoğlu: 2012 yılının Eylül ayında, Lidya Grup bünyesine katılarak tecrübe ve bilgi birikimizle, Lidya Grup’un büyümesine katkı sağlamak amacıyla Genel Müdür Danışmanı olarak görev aldım.  Organizasyonların içine girmeden, sonuç  odaklı katkı sağlamanız mümkün olamaz. Dışarıdan sihirli reçeteler ile yönetebilmek ve geliştirebilmek ekonominin dinamizmi nedeniyle de çok mümkün  değil. Dolayısıyla bizlerde elimizi taşın altına koyarak, firmayı daha iyi noktalara taşımayı amaçladık. Görev tanımını danışmanlık olarak  tariflesek de yoğun bir mesai içinde olmanız gerekmektedir.  Liderlerin en önemli özelliği öngörü yetenekleri ve eyleme geçme kararlılığıdır. 2017 yılına girerken belirlediğimiz hedef ve planların bugün gerçekleşmesine tanıklık yapmak  beni  sevindirmektedir. Şirketin yönetim kurulu başkanının vizyonu, büyüme iradesi ve büyüyen sermayeyi işte tutma kararlılığı  büyümenin önemli sebebidir.  Ülkemizde maalesef son 20 yılda 4 kriz yaşandı. Bunun global sebepleri kadar, şirketlerin  yönetim kadrolarında ki tecrübesizlik ile doğru stratejileri oluşturamamalarının katkısını da unutmamalıyız. Zamanında gerekli pozisyonları almamak ve  güçlü organizasyonları kuramamak şirketlerin geleceğine yönelik büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Pazarın değişkenlerini dikkate almadan sadece günün sonunda ne kazanacağı üzerinde hesap yapanların kriz dönemlerinde çaresizliğe düşmeleri kaçınılmazdır. Büyüme bir yer değiştirmedir. Hedefleriniz, organizasyonel etkinliğiniz ve sermayeniz tutarlı bir biçimde gelişmelidir.

Bunu Lidya’da başarılmış  olması,   benim açımdan da  mutluluk vericidir.

Bekir Bey, dijital baskı birçok farklı sektöre hizmet vermektedir. Baskı sektörünün gelişimini nasıl görüyorsunuz?

Bekir Öz: 22 yılı aşkın süredir baskı sektörünün içindeyim. Geçen süreçte baskı sektörü çok ciddi manada gelişim gösterdi. Türkiye, A3, A4 ofis pazarını değerlendirdiğimizde Avrupa’nın ilk 10 pazarı içine  giremiyor. Ancak açık hava olarak değerlendirdiğimizde Avrupa’nın ilk 3 sıralamasında yer alıyor. Bu durum Açıkhava reklamcılığının ne kadar büyük bir potansiyel ve Pazar ölçeğine sahip olduğunu gösteriyor. Dijital tekstilde Avrupa’nın ikinci büyük pazarı konumundayız. Tekstil sektörü, dijitali henüz % 2 ila 3 seviyesinde kullanıyor. Global olarak beklenen rakam % 50 civarında. Dolayısıyla yaklaşık 20 kata yakın büyümeden söz ediliyor. Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olması sebebiyle bu pazara verilen önem çok fazla olacak. Dolayısıyla Lidya Grup olarak önümüzdeki senelere pozitif bakıyoruz. Makro göstergelerde olumsuzluk olmasına rağmen bizim önümüzde gelişime açık sektörler olduğu için önemli ve güzel fırsatlarla karşı karşıyayız. Bu durumu fırsata çevirmek de bizlerin elinde. Çok fazla iç ve dış etkenleri dikkate almadan, daha fazla nasıl büyürüz, nasıl gelişiriz diyerek çalışma ve planlarımızı gerçekleştirdik. Bu bakış açımızın da meyvelerini aldık. Lidya Grup finansman konusunda da müşterilere ve yatırımcılara önemli fırsatlar sunmaktadır. 2016 yılında finansman koşullarını aynı tempoda sürdürdük. Biz Türkiye’ye her koşulda güveniyoruz. Her zaman pozitif düşünüyoruz. Pozitif düşünenler yatırım yapıyor. Pozitif düşünenler kazanıyor.

DSCF5833Bekir bey,  Lidya Grup dışında farklı sektörlerde yatırımlarınız veya şirketleriniz varmı ? Sürekli yeni yatırımlar gerçekleştiriyorsunuz. 2017 yılına yönelik planlarınızdan bir kısmını paylaşabilir misiniz?

Bekir Öz: Bizim tek varlığımız Lidya Grup’tur. Bazı gayrimenkul yatırımlarımız var. Bu yatırımlarımız da Lidya Grup aktiflerinde gözüken yatırımlardır. Bunun sebebi ise, bilindiği gibi Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi koşulları uygulamaktadır. Bu durum zaman zaman çeşitli dalgalanmalara yol açmaktadır. Varlığın değerini koruyabilmek amacıyla aktif fazlalıkları gayrimenkule dönüştürmekteyiz. Lidya Grup, güçlü bir sermaye yapısına sahiptir. Bu güçlü yapıyı oluşturmak için rasyonel yatırımlar gerçekleştirmektedir. Müşterinin ihtiyaç duyduğu yatırım maliyetini finansal gücüyle çözümleyebilmektedir. Büyüme odaklı çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor. Şu an için bin 500 metrekarelik bir alanda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Satın aldığımız bir arsa üzerine 3 bin metrekareden oluşan yeni bir merkez ofis planlıyoruz. Dolayısıyla her adımımızı planlı ve programlı atmaktayız. 2017 yılında minimum dolar bazında % 25 büyüme hedefimiz olacak. Bu hedefe ulaşacak adımları kararlı bir şekilde atıyoruz. Türkiye’de baskı çözümlerindeki liderliğimizi güçlendirmekle birlikte ardından bölgesel faaliyetlerde bulunmayı planlıyoruz. Bu noktada Türkiye dışındaki ülkelerdeki baskı potansiyeline yönelik çözümler geliştirmek amacındayız. Uygun koşullar oluştuğunda baskı çözümlerindeki deneyimimizi yurt dışına da taşımak istiyoruz.

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yaptığınız çalışmalar var mı?

Bekir Öz: Lidya Grup sosyal sorumluluk projelerine destek sağlamaktadır. Konuyla ilgili gelen tüm taleplere pozitif destek sağlıyoruz. Marmara Üniversitesi Matbaa bölümüyle birtakım çalışmalar yaptık. Orta ve yüksek öğretim alanlarında farklı projelere desteklerimiz oldu. Bize ulaşan teklifleri değerlendiriyoruz ve her zaman imkanlar ve öncelikler doğrultusunda  destek sağlamaya gayret ediyoruz.

 

Print Friendly, PDF & Email