Deniz Dış Ticaret – İbrahim Demirseren “2023 yılı beklentilerimiz doğrultusunda geçti”

İbrahim Demirseren: “2023 senesi firmamız açısından beklentilerimiz doğrultusunda geçti. 2024 senesinde ise mevcut ürünlerde yaşanan daralmayı karşılayabilecek yeni ürünler katmayı planlıyoruz ve bunların görüşmelerini yapıyoruz”

 

Deniz Dış Ticaret, 26-29 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenen Fespa Eurasia Fuarı’na katıldı. Fuara ilişkin görüşlerini paylaşan İbrahim Demirseren, fuara mevcut ekonomik koşullar ve yaşanan savaşlar nedeniyle yüksek beklentilerle katılmadıklarını, fuarın da beklentiler seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.

 

Fespa Eurasia 2023 Fuarı’na katılarak ürünlerinizi sergilediniz. Fuara hangi beklentilerle katıldınız? Sonuçları itibariyle beklentilerinizi karşılayan bir fuar oldu mu?

İbrahim Demirseren: Fespa Eurasia 2023 fuarına açılışından beri her sene olduğu gibi katıldık. Tüm ürünlerimizi sergiledik, standımızda araç uygulamaları yaptık, mevcut müşterilerimizi ağırladık ve yeni hedef müşteriler ile tanıştık. Bu sene ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve yakın çevremizde yer alan iki savaştan dolayı doğrusu çok yüksek beklentiler ile bir katılım gerçekleştirmedik. Fuarda bu beklenti seviyemizde gerçekleşti diyebilirim. Çok yüksek sayıda ziyaretçimiz olmadı ama özellikle yurtdışından enteresan bağlantılar elde ettik.

Fuarda süresince hangi ürünlerinizi ziyaretçilerle buluşturdunuz? Ağırlıklı olarak ziyaretçilerin ilgisini çeken ürünler hangileri oldu?

İbrahim Demirseren: Biliyorsunuz sektöre ilk çıktığımızda germe vinillerle ciddi bir yer aldık. Bu güne kadar en iyi ve iddialı olduğumuz alanların başında gelmekteydiler. Fakat bu üründe yaşanan agresif rekabet sonucunda portföyümüze birçok yenilik katmak kararı almıştık. . Özellikle kendinden yapışkanlı renkli kesim ve baskı folyolarını başarılı olacağımız bir ürün portföyü olarak gördük ve bu tarafa yatırım yaptık. Yaklaşık 20 yıldır Arlon firmasının Türkiye distribütörlüğünü yürütmekteyiz. Arlon, Turkcell ve Petrol Ofisi gibi kurumsal markaların tercih ettiği bir ürün grubudur. Buna ilave olarak ise 2017 yılında HEXIS folyolarının Türkiye temsilciliğini üstlendik. HEXIS markasının asıl odak noktası araç kaplama, araç renk değişimi uygulamalarıdır. Bu ürün grubunu Türkiye pazarında Milim Grup aracılığıyla pazara sunmaktayız. HEXIS’ın renkli kesim ve dijital baskılık, kurumsal kimlik çalışmalarına yönelik ürünlerini de kendimiz 2018 yılı itibariyle Türkiye pazarına alternatif olarak sunmaya başladık. Burada dikkat ettiğimiz nokta Arlon çözümleri ile ayrışan ürünleri tercih ediyoruz. Böylece folyo grubuna tüm alternatifleriyle çözüm sunmaktayız. Son dönemde Türkiye pazarında yaygınlaşmaya başlayan ışıklı kumaşlar getirmekteyiz. Portekiz menşeili bu ürün grubumuza da ilgi her geçen gün artıyor. Kurumsal markalar sosyal sorumluluk çerçevesinde, çevreci ve doğa dostu ürünlere yönelmeye başladı. Böylece iç mekan uygulamalarında tekstil ürünleri tercih edilmeye başlanmasıyla bir talep artışı yaşanmaya başladı. Bu noktada, gelecek dönemde tekstil ürünlerini daha fazla tercih edileceğini düşünüyorum. Bir süre önce de LX Hausys firması Türkiye ofisi ile iç mekan dekorasyon ürünlerine yönelik bir çalışma başlattık. Kore kökenli LX firması Benif Interior Film markası altında ahşap, mermer, metal,  deri desenlerine sahip folyolar üretmektedir. Desenlerin gerçekçi oluşu ilgiyi daha da artırıyor. Uygulamanın yapıldığı noktayı ahşap, mermer ve deri görünümünden farksız hale getiriyor. Böylece mevcut bir masayı veya kapıyı çok farklı bir görüntüye dönüştürebilirsiniz. Tüm bu ürünler fuar standımızda yer aldılar ve dikkat çektiler. Ürün örnekleri uygulanmış olarak standımızda sergilenen LX Hausys Benif iç mekan dekor folyolarının ayrı bir ilgi gördüğünü vurgulamalıyım.  Bunlara ilave olarak Fransa kökenli Reflectiv firmasının da dekoratif ve teknik cam filmleri de sergilendi.

Yerli ve yabancı ziyaretçi noktasında fuarı nasıl buldunuz? Hangi bölgelerden ziyaretçiler standınıza geldi?

İbrahim Demirseren: Fuarda ziyaretçi sayısı geçen senelere göre düşüktü. Bunda girişte belirttiğim gibi ülkedeki ekonomik durum ve yakın çevrede yaşanan savaşların insanlar ve firmalar üzerinde oluşturduğu yatırım iştahsızlığı etkili olmuştur. Yabancı ziyaretçi ise özellikle ilk 2 gün çok oldu. Avrupa’dan, Balkanlar’dan, eski SSCB devletlerinden, Orta Doğu’dan ve Çin’den ziyaretçilerimiz oldu. Özetle çok kalabalık bir ziyaretçi grubu ile karşılaşmadık ama yurt içinden görüşmeyi beklediğimiz firmalar geldiler,  yurt dışından ise anlamlı, geleceğe yatırım bağlantılar kurabileceğimiz firma yetkilileri ile tanışma imkanı bulduk.

 

2023 yılının tamamlanmasına sayılı günler kaldı. Bu noktada 2023 yılı firmanız açısından nasıl geçti? Hedeflediğiniz satış ve büyüme rakamlarına ulaştınız mı?

İbrahim Demirseren: 2023 senesi bitiyor. 2023 senesi firmamız açısından beklentilerimiz doğrultusunda geçti. Bu sene için agresif planlar yapmamıştık ve ciddi büyüme hedeflerimiz yoktu. 2023 senesini gerçeği söylemek gerekirse mevcudu koruma senesi olarak düşündük ve planladık. Sene bu doğrultuda geçti. 2023 senesini mevcudunu koruyarak atlatan ve 2024 senesine sağlıklı başlayan firmaların kendilerini başarılı bir sene geçirdik şeklinde görmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Artan faiz oranları ve mevcut ekonomi politikaları sektöre nasıl yansıyor? Bu noktada atılması gereken adımlar noktasında önerileriniz var mı?

İbrahim Demirseren: Son alınan ekonomik kararlar, artan faizler ve özellikle ithalata karşı alınan tedbirler bence sektörü kötü bir şekilde etkiledi. Sektörde üreticilerimiz mevcut kısıtlamalar doğrultusunda projelere vadeli ve TL fiyat vermek zorundalar. Bu fiyatların sene boyunca sabit tutulması bazı son kullanıcılar tarafından isteniyor. Fakat artan kurlar, artan vergiler, artan faiz oranları ile bu beklentinin karşılanması mümkün değil. Bu durumda ya üretici işsiz kalmamak için az kar veya zararına bile işi alıyor veya yüksek fiyat veriyor,  bu durumda son kullanıcı işin miktarını azaltıyor. Her iki durumda sektöre kötü etki ediyor. Karlılık düşüyor, cirolar düşüyor. Piyasada yaşanan ödeme sıkıntılarının ana sebebi bu faiz artışları ve firmaların krediye ulaşamamaları.

2024 yılına ilişkin beklenti ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? Bununla birlikte portföyünüze yeni ürünler katmayı planlıyor musunuz?

İbrahim Demirseren: 2024 senesinin de benzer sıkıntılar ile geçeceğini düşünüyorum. Yerel seçimlerin sektöre mutlaka olumlu bir katkısı olacaktır ama seçim sonrası için endişelerimiz var şirket olarak. Seçim sonrası ekonomide dalgalanmalar yaşanır ise gene sektörde ve birçok başka sektörde sıkıntılar yaşanabilir. 2024 senesinde mevcut ürünlerde yaşanan daralmayı karşılayabilecek yeni ürünler katmayı planlıyoruz ve bunların görüşmelerini yapıyoruz.

Gelecek sene hangi fuarlara katılım veya ziyaret planlıyorsunuz?

İbrahim Demirseren: 2024 senesinde gene Fespa Global fuarına ziyaret gerçekleştiririz. Fespa Eurasia fuarında ise katılımcı oluruz. Uzak Doğu, yani Çin fuarları için henüz bir plan yapmadık ama mutlaka bir Çin ziyareti de olacaktır.

Son olarak endüstriyel reklam sektörüne vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

İbrahim Demirseren: Sektörde yaşanan en büyük sorunun rekabetin sadece düşük fiyat ve daha uzun vade verilerek yapıldığını görüyoruz ve yaşıyoruz. Bu sektör için iyi bir gelecek hazırlamıyor bize. Bundan daha çok ürün ve hizmet kalitesine yönelinmesi gerektiğini düşünüyorum.

Print Friendly, PDF & Email