AIT Dijital Baskı Sistemleri Genel Müdürü Saliha Özgür: Üretimin Artması ve Maliyetlerin Giderek Azalması Sektörü Yatırıma Yöneltiyor

“Çeşitliliğin artması ile doğru orantılı olarak pazar payı da büyüyor. Bu da sürekli yatırımı gerektiriyor. Üretimin artması ve maliyetlerin giderek azalması sektörü yatırıma yöneltiyor” 

AIT Dijital Baskı Sistemleri Genel Müdürü Saliha Özgür, Türkiye’de Dijital Baskı dosyamıza yönelik sorularımızı yanıtladı.

Dijital teknoloji günümüzde, folyodan brandaya, ahşaptan cama, seramikten tekstile kadar birçok alanda baskı imkanı sunuyor. Bu gelişimi ve değişime yönelik düşünceleriniz nelerdir?

Saliha Özgür: Her türlü baskı yüzeyine renk ve imaj sınırlaması olmadan baskı yapabilmek reklam ve tekstil sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerinde üretimlerinin çeşitlenmesine yol açmıştır. Dijital teknolojiler bugün kıyafetlerimizde, mobilyalarımızda, mutfaklarımızda kısacası hayatımızın her alanında mevcuttur. Üretimdeki çeşitlilik, müşteri portföyündeki çeşitlilik yani pazar payının büyümesidir.

Türkiye’de dijital baskı hangi noktada? Kullanıcılar dijital baskı hakkında tam bir bilgi birikimine sahip mi? Gelişmeleri yakından takip ediyorlar mı?

Saliha Özgür: Şu an ülkemizde dijital baskı makinelerinin en son modelleri ve firmalarda üretim kapasitelerinin artışı ile birlikte onlarca makine bulunabiliyor. Kullanıcıların artık belirli bir bilgi birikimine sahip olarak makine alımı yaptıklarını düşünüyorum. Kendi sektörüne göre her kullanıcı değişik model ve markaların karşılaştırmalarını yapabilecek düzeyde. 

Sektörümüzde sürekli yatırım yapılıyor. Bu noktada sektörün yatırıma açık olduğunu düşünüyor musunuz?

Saliha Özgür: Az önce de belirttiğim gibi çeşitliliğin artması ile doğru orantılı olarak pazar payı da büyüyor. Bu da sürekli yatırımı gerektiriyor. Üretimin artması ve maliyetlerin giderek azalması sektörü yatırıma yöneltiyor.

Dijital baskıda kullanıcıların doğru yatırımı yaptığını düşünüyor musunuz? Yatırımda hangi kriterleri göz önünde bulundurmaları tavsiye edersiniz?

Saliha Özgür: Dijital baskı sektörünün tekstil ağırlıklı kısmında yer aldığımızı düşünürsek, tekstilcilerimizin genel anlamda doğru tercihler yaptığını düşünüyorum. Göz önünde bulundurulacak en önemli kriter, öncelikli iş hacminin saptanmasıdır. İş hacmine göre seçilecek makine üretimde yeterlilik gösterdiği taktirde bu doğru bir seçimdir. Makinenin hızı, ebatları ve kalitesi kullanıcı için en önemli özelliklerdir. Makine alımı sonrası teknik servis desteği ise üretimin devamı için vazgeçilmezdir.

Ağırlıklı olarak hangi model ve hangi ebatlı makineleriniz talep görüyor? Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

Saliha Özgür: Tekstil baskı makinelerimizden en yoğun talep gören makinemiz Mimaki JV5 Transfer Baskı Makinesidir. Son çıkan TS500 modeli ise Mimaki’nin en hızlı baskı makinesidir. Hız isteyen müşteri grubumuzda en revaçta olan makine Mimaki TS500’dür. Polyester grubu baskının şu an çok popüler olması ve transfer baskının diğer baskı tekniklerine göre daha kolay olması bu ilgiyi oldukça arttırmıştır.

Dijital baskı makinesinden daha fazla verim almak için nelere dikkat etmek gerekir? Örneğin boya baskı kalitesini etkiler mi?

Saliha Özgür: Boya baskı kalitesini elbette etkiler. Piyasada bulunan ucuz boyalar öncelikle kullandığınız makineleri olumsuz yönde etkiler. Dijital teknolojilerde kullanılan parçalar ucuz parçalar değildir. Bunları ucuz boyalarla riske atmamak gerekir. Tekstil sektöründe bulunduğumuz için bu sektörden bahsedersek, makineden verim alabilmek teknik desteğe ve kullanıcının eğitimine bağlıdır.

Dünya genelindeki birçok fuarı takip ediyorsunuz. Dünya pazarında daha çok hangi makineler talep görüyor? Avrupa pazarı ile kıyasladığımızda Türkiye dijital baskıda hangi noktada?

Saliha Özgür: Dijital baskı özellikle tekstil alanında diğer ülkelere göre çok daha ileride. Son teknoloji üretim makineleri çoğu büyük fabrikada mevcut. Genellikle üretim yapıldığından hızlı makineler daha çok talep görüyor.

2014 yılında sektörümüzle ilgili öngörüleriniz nelerdir? Son olarak sektöre vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Saliha Özgür: 2014 yılına firmamız adına hızlı başladık. Dijital baskı sektörünün yeniliklere açık yatırımcılar ile bu yıl daha da ilerleyeceğini düşünüyorum.

Biz sektörde fark oluşturma, çözüm üretme ve kendi yazılımlarımızı geliştirme çizgisinde ilerliyoruz. Bir Türk firması olarak yüzlerce çalışan makine ve sistemimizle beraber tüm ekibimizle, bilgimizle hizmet vermeye devam edeceğiz.

 

Print Friendly, PDF & Email