Folpa Genel Müdürü Seyfettin Işığıbol: Kaliteli Rekabet Herkese Kazanç Sağlar

“Türkiye’deki dijital baskı sektörü çok büyük bir rekabet içinde olmasına rağmen iyi durumdadır” 

Folpa Genel Müdürü Seyfettin Işığıbol, Türkiye’de Dijital Baskı konulu dosyamızla ilgili sorularımızı yanıtladı. Işığıbol, dünden bugüne sektörümüze ilişkin görüşlerini paylaştı.

Dijital teknoloji günümüzde, folyodan brandaya, ahşaptan cama, seramikten tekstile kadar birçok alanda baskı imkanı sunuyor. Bu gelişimi ve değişime yönelik düşünceleriniz nelerdir?

1990’lı yıllarda plotterle tanıştık . Folyo plexsiglas gibi ürünler vardı ve ürün sayısı sayılı idi. Günümüzde aklınıza gelmeyecek kadar geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Bunun yanı sıra dijital teknolojisinin dünyamıza girmesiyle her türlü ürüne baskı yapabilme imkanına sahip olduk. Sadece reklam sektöründe değil baktığımız zaman tekstil sektöründe de baskı vazgeçilmez bir teknoloji haline gelmiştir. Açık havada her alanda dijital var. Buda nedir? Sektörümüzün çok dinamik bir yapıya dönüştüğünü ve bu sektörün endüstriyel bir sanayi haline geldiğinin göstergesidir. 

Türkiye’de dijital baskı hangi noktada? Kullanıcılar dijital baskı hakkında tam bir bilgi birikimine sahip mi? Gelişmeleri yakından takip ediyorlar mı?

Türkiye’deki dijital baskı sektörü çok büyük bir rekabet içinde olmasına rağmen iyi durumdadır. Baskı hakkında tam yeterli bilgiye sahip olunmasa bile tüm gelişmeleri yakından takip edildiğine inanıyorum. 

Sektörümüzde sürekli yatırım yapılıyor. Bu noktada sektörün yatırıma açık olduğunu düşünüyor musunuz?

Sektörün sürekli yatırım yapması bence çok olumlu ve güzel hareketler. Sektörümüzün canlı ve önünün açık olduğunun göstergesidir. 

Dijital baskıda kullanıcıların doğru yatırımı yaptığını düşünüyor musunuz? Yatırımda hangi kriterleri göz önünde bulundurmaları tavsiye edersiniz?

Doğrusunu isterseniz bizde makine satıcısı olarak müşterilerimizi doğru yönlendirmeye çalışıyoruz . Bir işletmenin doğru yatırım yapmalarına yardımcı olmaya ve yönlendirmeye çalışıyoruz. Zaten teknoloji sürekli yenileniyor. Hızına yetişmek gerçekten zor. Ama sürekli yatırımla ülkemizi makine hurdalığına çevirmemek gerekir. Sonuç itibariyle bu bir milli servettir. Makine yatırımı yapacaklara tavsiyem telefonu kaldırdığınızda muhatap bulabiliyor musunuz? en önemlisi budur. 

Ağırlıklı olarak hangi model ve hangi ebatlı makineleriniz talep görüyor? Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

Bizim satışımız ağırlıklı olarak birçok kategoriye ayrıldı. 1. Solvent baskı makineleri 2. Eco solvent, CNC routerler, lazerler bu kategorilerdekileri herkesin sahip olabileceği bütçelerde, bunun yanı sıra UV makinelerimiz var. UV’ler piyasası yeni zamanla bu makinelerde yerini dolduracaktır. 

Dijital baskı makinesinden daha fazla verim almak için nelere dikkat etmek gerekir? Örneğin boya baskı kalitesini etkiler mi?

Bir makineden verim alabilmeniz için en önemli unsur insan faktörüdür. Çünkü makinenin başındaki operatör çok önemlidir. Boya en önemli unsurdur. Bir arabaya kalitesiz mazot doldurursanız o şoföre benzemiş olursunuz. Bu da böyledir. İşiniz olmasa dahi, günde bir test alsanız dahi makine kafalarına gelen boyayı kurutmasanız bunlar hepsi birer faktördür. 

Dijital baskı makinelerinin haricinde hangi makinelere talep oluyor? Örneğin iş sonlandırma makinelerine ilgi artıyor mu?

Tabi sadece dijital baskı değil, iş sonlandırma makinaları da her geçen gün artıyor. Çünkü bize zaman kazandırıyor ve kaliteyi artırıyor.

Dünya genelindeki birçok fuarı takip ediyorsunuz. Dünya pazarında daha çok hangi makineler talep görüyor? Avrupa pazarı ile kıyasladığımızda Türkiye dijital baskıda hangi noktada?

Türk insanı çok dinamik tüm fuarları takip ediyor ve dünyadaki yenilikleri müşterilerine anında sunuyorlar. Bu yüzden dünyada ne varsa bizde daha fazlası var.

2014 yılında sektörümüzle ilgili öngörüleriniz nelerdir?

Ben hiçbir zaman karamsar olmadım. Bu yüzden 2014 iyi geçeceğine inanıyorum. Önümüzde sektörümüzü ilgilendiren seçimler var. Bu da sektörümüze hareket getirecektir. Bunun yanında dövizin hareketli olması dikkat etmek gerekiyor. 

Son olarak sektöre vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Aslında birçok mesajım var. Sektördeki sıkıntıları herkes biliyor. Birbirimizle rekabet ederken  kaliteli rekabet diyorum. 2014’ün herkese sağlık huzur ve gönlünce ihtiyaçlarının karşılamış olmasını diliyorum .

Print Friendly, PDF & Email