Kamuya Açık Alanlarda Hissedilebilir Yüzey Uygulaması

Hülya Beyler 

İstanbul Reklam Ürünleri

İthalat Sorumlusu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kamuya açık alanlarda yönlendirme levhalarının görme engelli vatandaşlar için uygun olarak hazırlanması ile ilgili çalışmalar başlatmıştır. Bununla ilgili çalışmalara açık alanlarda, umumi yapılarda karşılaşmak mümkündür. Buradaki amaç engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılımını sağlamak ve eşitlik ilkesinden yararlanarak haklarını kullanabilen bağımsız birer birey olduklarını toplum tarafından duyarlı hale getirebilmektir.

Görme engelli vatandaşlarımız için kamuya açık alanlarda Braille alfabesi (hissedilebilir yüzey uygulaması), kabartma haritalar, yönlendirme ve bilgilendirme levhaları ile kolayca istediklerini yapabilme imkanı sunacaktır. Bu yaptırım Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı’nın resmi sitesinde fiziksel çevrenin engelliler için ulaşılabilir ve yaşanabilir kılınması için imar planları ile kentsel , sosyal, teknik altyapı alanlarında ve yapılarda Türk standartları Enstitüsü’nün ilgili standartlarına uyulması zorunludur hükmü getirilmiştir. Buna göre hazırlanan imar yönetmeliklerinde de; açık alanlarda ve umumi yapılarda ulaşılabilirliğin sağlanması için uygun düzenleme yapılması hükmü yer almaktadır.

Peki biz görme engelli vatandaşlarımızın yaşam standardını arttırmak, onlara daha kaliteli ve kolay bir hayat sunabilmek için neler yapabiliriz? Öncelikle burada mimarlarımıza tasarım ve teşvik konusunda destek vermelerini beklemek, biz açık hava Reklamcılar olarak yönlendirme levhaları, kabartma yazılar ile aslında küçük dokunuşlarla büyük ihtiyaçları karşılamış olacağız. Bunun en güzel örneğini hem satmakta olduğumuz yönlendirme levhaları hem de uv baskı makinelerimizin 3 D (kabartma) baskı yapabilme özelliği ile destek vermemiz mümkün. Peki bu makinelerin özellikleri neler ve kabartma baskıyı nasıl yaptıklarından biraz bahsedelim. Öncelikle İstanbul Reklam Ürünleri bünyesinde iki çeşit UV kurutmalı dijital baskı makinesi mevcuttur. Bunlardan biri A-jet Plus 1650,2650 ebatlarında rulodan ruloya ve düz zemin baskı yapabilme özelliğine sahip UV dijital baskı makinesi, diğeri ise Co-jet Plus 2612, 1631, 1937 standart ölçüleri ile düz zemine baskı yapabilen UV dijital baskı makinesidir. Her iki makine de 3D (kabartmalı) baskı yapabilme özelliği mevcuttur. 3D baskı için seçmiş olduğunuz resim üzerinde tasarım aracılığı ile kabartma yaparak istenen sonuca erişebilme imkanı sunar. Aynı zamanda 3D baskıda hız genel anlamda normal baskı hız kalitesine oranla daha düşük olması sebebi ile baskı kafa sayısını arttırarak yeni çözümler sunmaya devam ediyoruz.

Bakanlığın 2014 yılı itibari ile yürürlüğe koymuş olduğu bu düzenlemeler, açık hava reklamcılar olarak bizlere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Gelişen teknoloji ile artık bu düzenlemelere uygun baskı yapabilmekteyiz. Engelli vatandaşlarımızın eşitlik ilkesinden faydalanabilmeleri için tüm toplumun bu konuda duyarlılık göstermesi oldukça önem arz etmektedir.

Print Friendly, PDF & Email