Prodigital Yenilikleri Yerinde Takip Ediyor

İbrahim Tekeş: “Türkiye’de temsilciliğini yürüttüğümüz başta Mutoh, Aristo, DGI, DCS, kağıt ve boya markalarımıza ait firmalar standlarıyla fuarda yer aldılar. Bu sebeple bizim açımızdan yorucu ama bir o kadar da verimli bir fuar olduğunu söyleyebilirim”

Prodigital, Türkiye distribütörü olduğu katıldığı FESPA Münih Fuarı’nı takip etti. Oldukça başarılı geçen fuarın ardından Prodigital Genel Müdürü İbrahim Tekeş sorularımızı yanıtladı.

FESPA Münih Fuarı nasıl geçti? Fuar beklentilerinizi karşıladı mı?

İbrahim Tekeş: Fespa Münih, geçtiğimiz İngiltere’deki fuardan çok çok daha başarılı geçti. İngiltere’deki FESPA Fuarı’nda gerçek anlamda bir fuar havası yoktu, özellikle tekstile ait salonlar boştu. Bu yıl FESPA Münih Fuarı’nın ise sistemli ve başarılı bir fuar olduğunu gördük. Türkiye’deki meslektaşlarımız distribütörü olduğu markalarla birlikte fuarı takip etti. Genel anlamda oldukça başarılı bir fuar olduğunu düşünüyorum.

Türkiye distribütörü olduğunuz markalarda ne tür gelişmeler yaşanıyor?

İbrahim Tekeş: Türkiye’de temsilciliğini yürüttüğümüz başta Mutoh, Aristo, DGI, DCS, kağıt ve boya markalarımıza ait firmalar standlarıyla fuarda yer aldılar. Bu sebeple bizim açımızdan yorucu ama bir o kadar da verimli bir fuar olduğunu söyleyebilirim. Standımıza Türkiye’den gelen misafirlere yeni çözümlerle ilgili uygulamalı demolar yapıldı. Dolayısıyla Prodigital açısından dolu dolu bir fuar geride kaldı. Fuarın ardından da bazı markaların fabrikalarına ziyaretler gerçekleştirerek görüşmelerde bulunduk.

Mutoh

Mutoh son dönemde, hem rulodan ruloya hem tabaka hemde promosyona yönelik UV sistemler üzerine yönelik çalışmalar yürütüyordu. Bu ürünlere ait lansmanlar FESPA Münih Fuarı’nda yapıldı. Yine tekstilde daha büyük ebatlı ve hızlı makinelere geçiş gerçekleştirildi.

DGI

Distribütörlüğünü yürüttüğümüz DGI firmasında da önemli gelişmeler yaşanıyor. DGI kafa 3 pikolitrelik, 190 cm’lik saatte 90 metrekare hıza ulaşan transfer baskı makinesini pazara sundu. Yine 320’lik kağıda baskı makinesi tanıtıldı. Ayrıca 320’lik tekstil makinesi sergilendi. Dolayısıyla DGI firması da sign sektöründeki ağırlığını tekstile doğru kaydırdı.

Aristo

150 yıllık bir Alman markası olan Aristo ile işbirliğimiz çok güzel bir şekilde ilerliyor. Aristo gibi geniş format grubunda yer alan makineler gerçekten çok faydalı ve yatırımcısına önemli avantajlar sağlayan makinelerdir. Ancak Türkiye pazarında bu makinelerle ilgili yanlış bir algı var. Örneğin bu makineyi alıp kutu üretimi yapmak isteyenler var. Bu makine ile seri bir şekilde kutu üretimi yapamazsınız. Numune veya birkaç yüz adet kutu yapabilirsiniz. Ancak çok daha fazlasını elde etmeye çalışmak makinenin amacına aykırıdır. Makine ile seri üretimde sadece kesim işlemlerini yapabilirsiniz. Geniş formattan ziyade daha küçük ebatlı modellerin satışını daha fazla gerçekleşiyor. 10 mm’lik dekota malzemeyi bıçağıyla kesebilen çok özel bir makinedir. Yine 4 mm’lik alüminyum levhayı bıçak ile kesmektedir. Dolayısıyla çok fonksiyonlu bir makinedir.2410

Jitec’ten Konica, Epson ve Ricoh boyalarını almaktayız. Yaklaşık aylık 10 ton civarında boya almaktayız. Yine aylık 10 tonda İtalya’dan süblime boya alıyoruz. Aslında daha fazla satış gerçekleştirebiliriz. Ancak biz Prodigital olarak boyayı verdiğimiz her firmanın servis sorumluluğunu da üstlenmekteyiz. Kağıttan veya boyadan kaynaklanabilecek renk tutarsızlığını ortadan kaldırmaktayız. Çünkü tekstil pazarında hizmet çok çok daha ön planda. Program, boya, kumaş, kağıt, renk gibi kriterlerde hepsinin çok iyi bilinip uygulamanın buna göre yapılması gerekiyor.

DCS

Amerikan markası DCS firması da küçük ebat 3 boyutlu kabartmalı UV baskılar yapan makineleri sunmaktadır. Alüminyum, kompozit, taş, kalem, telefon kapağı gibi birçok malzemeye baskı yapabiliyor. Ürünün kullanım alanı oldukça geniş. Birçok farklı malzemeye baskı yapabilme özelliği sayesinde farklı sektörler tarafından tercih ediliyor. En önemli özelliği baskıyı yaparken kabartmayı gerçekleştiriyor ve kırılma yaşanmıyor. Görme engelliler için oluşturulan alfabe veya işaretlerin baskılarını yapma konusunda lisansa sahiptir.

Ayrıca Tayvan’da blanketli pigment makinesi ürettirdik. Kısa bir süre sonra Türkiye’de olacak.

Her yıl çok sayıda fuara katılım gösteriyorsunuz. Bu yılda katılacağınız fuarlar olacak mı?

İbrahim Tekeş: Prodigital olarak geniş bir ürün yelpazesi sunmaktayız. Bu ürünlerimizle ilgili yıl içinde çok sayıda fuara katılıyoruz. 2014 yılı sonuna kadar 5 fuarda çözümlerimizi sergileyeceğiz.

Son olarak sektöre vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

İbrahim Tekeş: Türkiye makine ve malzeme kullanımında bir çöplük haline gelmemelidir. Kaliteyi düşürdükçe Türkiye makine çöplüğünü doğru ilerleyecektir. Sonuç olarak biz yıllardır bu sektörün içindeyiz. Çok daha ucuz fiyatlara makine getirebiliriz. Örneğin kağıdı alıp baskıyı yaptın. Transfer ettin. Kağıt bozuk veya yeterli kalitede değil. Boya gitti, kağıt gitti, kumaş gitti, elektrik gitti, zaman gitti. Ardından birde firmadan fatura iadesi geldi. Ne oldu? Yazık değil mi? Daha fazla standartlara ve kaliteye önem verilmelidir.

Print Friendly, PDF & Email